Slow down! Hogyan segíti a környezeted a lelassulásod?

blog9-Slow down! Hogyan segíti a környezeted a lelassulásod

A hétköznapokban csak rohanunk, szaladunk a dolgunk után, próbálunk minél többet belesűríteni a napi 24 órába. De vajon megéri? Biztos, hogy tartalmasabb lesz az életünk, ha a lehető legtöbbet beleerőszakoljuk? Arról már írtunk, hogy a megfelelő mennyiségű pihenés mennyivel növeli meg a munkateljesítményünket, de vajon mi van a pihenésen kívüli időnk tempójával?

A Slow mozgalomra akkor találtam rá, amikor  pár évvel ezelőtt a szervezetem egyértelműen jelezte, elég volt! Fellázadt a folyamatos rohanás és pörgés ellen, nyugodalmat követelt magának. A lelassulás legjobb terepe persze a vidéki ház, ahova azért megyünk le, hogy pihenjünk, felfrissüljünk, feltöltődjünk energiával. Ez azonban nem megy olyan könnyen: ha a hétköznapjainkban nem tudunk lelassulni és 150 %-on pörgünk, akkor a hétvégi lelassulás is sokkal nehezebben megy! Van, hogy akár egy egész nap is elmegy azzal, hogy elszakadjunk a munkától, a problémáktól, a “jaj, mit is kell elintéznem, ha hazamegyünk” gondolatoktól. Ha azonban a hétköznapokban is gyakoroljuk a Slow-t, akkor a hétvégi lelazulás is sokkal könnyebben megy majd.

A slow nem egy újfajta sport, vagy csodaszer, ami egyik napról a másikra megváltoztatja az életed. Leginkább életfilozófiaként tudnám jellemezni, mely abból áll, hogy tudatosabban kezdünk el élni és pihenni, odafigyelünk a környezetünkre (a madárcsicsergéstől a szomszéd néniig valamennyi minket körülvevő értékre) és áthelyezzük a hangsúlyt. Ha Te is kitartóan gyakorlod ezt a filozófiát és életstílust, fokozatosan észre fogod venni, hogy mennyi kincs van körülötted és saját magadban is. Mert a slow erről is szól! Segítségével egyre jobban oda tudsz figyelni saját magadra és ki tudsz alakítani egy olyan ritmust, melyben a pihenés és a munka egyensúlyba kerülhet. A jó kezdet nagyon fontos, nemcsak a slow gyakorlásában, de az egész napod megalapozását tekintve is. Kattints ide és sok remek ötletet találsz, hogy milyen apró dolgok járulhatnak ahhoz, hogy jól induljon a napod.

Szép dolog a lelassulás, de vajon hogyan kapcsolódik a belsőépítészethez? Számtalan tanulmány szól arról, hogy milyen a teljesítménynövelő munkahelyi környezet, de vajon milyen a legjobban lelassító miliő? Sok apró trükkel tud segíteni a belsőépítészet, hogy maximálisan ki tudj kapcsolni és egy harmóniával teli, a te igényeidre kialakított térben, sokkal könnyebben megy a lazítás is. Nézzünk pár belsőépítészeti szempontot, amit érdemes figyelembe vennünk, ha a hétvégi házunkat vagy városi otthonunkat tervezzük.

451cd43b8b7146415ab20f8e47b21495

Ha a hálószobánk színének kiválasztása befolyásolja, hogy milyen lesz az álmunk, miért lenne ez másképp a vidéki ház többi helyiségével? Szerencsére nem kell mellőznünk egy színt sem a palettáról, a megfelelő árnyalat kiválasztásával, vagy a megfelelő mennyiség alkalmazásával megjelenhetnek az élénk színek is a hétvégi házunkban is. Jellemzően a zöld és a kék az, amelyet a nyugalom érzetével kapcsoltak össze, de ha élsz-halsz a pirosért, vagy a liláért, akkor egy kisebb kiegészítő formájában becsempészhető a hétvégi nyugalomba is.

A színeken túl azonban ne feledkezzünk meg az anyagokról sem! Itt nemcsak a puha szőnyegekről, takarókról és egyéb textíliákra gondolok, hanem a különböző faanyagokra, fémekre és burkolatokra is. A fának és a fémnek is ezer arca van: lehet modern és vagány, de visszafogott és megnyugtató is. Ha pedig ezt a két anyagot ügyesen házasítjuk össze: izgalmas és harmonikus kombinációk lesznek a jutalmunk!

Ahány ember, annyi “lassulás”! Én olvasgatni szeretek és a kertben jógázni, sőt néha bevallom a hétvégéken száll meg az ihlet és akkor kicsit dolgozom is. Ehhez képest a párom a hétvégi házban is folyton barkácsol, sürög-forog. Szerintem ezzel a “problémával” nem vagyunk egyedül. Mivel mások az igényeink és a ritmusunk is, így meg kellett oldani, hogy mindkettőnknek meglegyen a saját kis kuckója. Ő egy jól felszerelt sufnit kapott, míg én a nappaliből lekanyarított, akár egy paravánnal leválasztható dolgozósarkot kaptam. Az viszont, hogy a kis “elvonulások” ellenére is együtt legyünk, okos belsőépítészeti megoldásokkal tovább finomíthatóak.

Hozd be a természetet a házba is! A zöld szín nemcsak a falon vagy a használati tárgyainkon, hanem növények formájában is nyugalmat hoz az életünkbe, arról nem is beszélve, hogy napi ápolásuk legalább percekre kizökkent minket a pörgésből. A vidéki házban azonban ott van a kert, ami csodás lehetőségeket rejt magában, nemcsak akkor ha a szabad levegőn töltjük az időnket, hanem akkor is, ha csak kipillantunk az ablakon. A megfelelő méretű és elhelyezkedésű ablakok folyton visszatérnek a tervezés során, gondoltad volna, hogy a lelassuláshoz is hozzásegítenek? Tárd ki és szippants egy mélyet a friss levegőből, pillants ki rajta a kertbe napnyugtakor, vagy csak heveredj le mellé a kanapéra a kedvenc könyveddel, az ablakok és a fény mindig fontos szerephez jut majd!

39ef63fc099ec7945176518e7936d1a8

A lelassulás szerencsére nemcsak azt jelenti, hogy kicsit visszaveszünk a tempóból, hanem azt, hogy megpróbálunk jobban odafigyelni magunkra, a környezetünkre, arra, hogy ha csinálunk valamit, akkor azt tényleg szívvel lélekkel tegyük. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor gyakorlatilag az összes helyszíne a hétvégi házunknak tökéletes terepe lehet a lelassulásnak, ha azt a mi igényeinkre szabták, a mi életvitelünkhöz igazították. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, egy jól kialakított térben való lét, már önmagában felüdülés. Gondolj csak arra  a tevékenységre, amit igazán szeretsz otthon végezni -én most a sütés-főzésre gondoltam- és képzeld el egy olyan térben, ahol csak szűkösen férsz el, minden a kezed és lábad alatt van, nincs elég helyed pakolni, rendszertelen minden. És most képzeld magad elé azt a teret, ahol minden könnyedén megy, kényelmesen elférsz és minden logikusan van elrendezve és a fal színétől kezdve a bútorok utolsó apró eleméig, vagy a lámpákig minden ott és olyan formában van, ahogyan a te ízlésednek megfelel. Ilyen átgondolt terekben nemhogy a szeretett tevékenységeink, de még a kellemetlen házimunka is sokkal jobban megy. Nem kérdéses, ahhoz, hogy boldogan el tudjunk merülni egy tevékenységben és magával ragadjon a flow, ahhoz a belsőépítészetileg megfelelően kialakított tér nélkülözhetetlen.

451cd43b8b7146415ab20f8e47b21495

Végezetül pedig nehogy elfelejtsük a pihenés, a megnyugvás és a lelassulás egy ikonikus helyszínét: a hálót. A napindító slow tanácsokban is nagyon fontos helyet foglal el, ne csak bedőlj az ágya, hanem ugyanúgy élvezd ki az elalvás előtti nyugodt perceket vagy órákat, amikor olvasgathatsz vagy beszélgethettek a pároddal, reggel pedig nem ugorj ki azonnal az ágyból, hanem nyugodtan, kényelmesen kezdj neki a napnak. Egy mély lélegzet, egy alapos nyújtózás lendületet ad a napodhoz.

6fd7df8abcfe58abc20b3b0429ea1a31

Ahány ember, annyiféle igény! Mindenki számára más a harmonikus, lelassító környezet. Éppen ezért jelent nagy segítséget, ha egy hozzáértő belsőépítész segít egy párnak a vidéki ház kialakításában. Valaki aktívan pihen és valaki passzívan, az ízlésünk is különböző lehet. Ezeket az igényeket hangolja össze a belsőépítész. A terek kialakításával, elkülönítésével és elhelyezésével segít abban, hogy kialakíthasd a magad kis nyugalom szigetét a vidéki házban is.

Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ