Férfi vagy női terep a háló? Hogyan hozzuk létre itt is az összhangot?

blog10-Férfi vagy női terep a háló Hogyan hozzuk létre itt is az összhangot

Ahogy a ház valamennyi helyisége és részlete, így a hálószoba is magán hordozza a tulajdonosának jegyeit. Mi van azonban akkor, ha több tulaja van a hálónak, sőt két különböző stílusú ember szeretné megosztani az ágyát egy vidéki házban? Itt a kihívás: “különbözőek vagyunk, mégis szeretjük egymást, kedves belsőépítész, tervezze nekünk egy közös hálót!”

Lássuk sorjában a férfi és női hálószobákat!

Persze nem egyszerű általánosítani, hogy a belsőépítészeti design terén mi a csak és kizárólag férfiakra vagy nőkre jellemző igény, mindig akadnak kivételek, de azért van pár dolog, amit megállapíthatunk:

A nők szeretik a meleg, puha felületeket, legyen az kézzel fogható egy textília képében, vagy jelenjen meg a falszínben és a világításban. Az intimitás, a romantika és a nyugalom keveredik itt a finom szexualitással, míg a férfiaknál ez a hangulat sokkal erősebb, inkább kedvelik a töményebb erotikával feltöltött hálókat.

5639706db807769a84bf70f773918b62

Az általánosságokból azonban térjünk át a részletekre, hisz ott dől el minden. Ha már a puhaságnál tartunk, valószínűleg mindenkinek azonnal a szőnyegek és egyéb textíliák jutnak eszébe. A lábujjaknak és a talpnak az a kellemes, csiklandós érzése, amikor egy finom padlószőnyegre lép. A nők előszeretettel fordulnak a padlószőnyegek, nagy süppedős szőnyegek felé, míg a férfiak sokszor húzzák fel ezek láttán a szemöldöküket mondván mire is jó ez, a parketta vagy a hajópadló sokkal könnyebben takarítható. A kompromisszumok itt sem kivitelezhetetlenek.

7e8f6bcd2933f4e4178ef6f5fae60922

A meghitt és bensőséges hangulat megteremtésének egy másik fontos eszköze a falak színei. Arról, hogy milyen fontos a jó falszín megválasztása a pihenés szempontjából a hálószobatitkokban  már bővebben írtunk, most lássuk, hogy milyen színt kedvelnek a nők és a férfiak. Míg a férfiak a sűrű, sötét színeket preferálják a hálószobáikban, a nők itt is kicsit könnyedebb, lágyabb vonalat képviselnek. Hogyan találjuk meg a sötétvörös vagy a fekete illetve a finom pasztellszínek között az egyensúlyt? A belsőépítész kérdez, egyeztet, színt kevertet és a végén meglepődsz, hányféle árnyalata van ugyanannak a vörösnek és hány hangulatot képes bevarázsolni a hálódba! Megéri hát profira bízni a fal kérdést, hisz senki sem szeret túl gyakran festetni.

c5d58e81e31e7dd432f28fcbbd1c7919

Megvan már a tökéletes falszín, a finomhangás azonban még hátra van. Ez egy hihetetlenül izgalmas, de nagy szaktudást igénylő feladat. Egy lámpa a plafonra és egy-egy olvasólámpa mindenkinek – képviselik álláspontjukat a férfiak, míg a nők inkább a diszkrét hangulatvilágítást részesítik előnyben. Uraim! Megéri egy kis figyelmet fordítani a lámpák kiválasztására és megfelelő elhelyezésére is. Természetesen itt is fontos a funkcionalitás: a megfelelő mennyiségű fény biztosítása és a energiafogyasztás is fontos, de ezen túl is számtalan szempontnak kell megfelelnie a jó világításnak. A belsőépítész nemcsak arra gondol, hogy a használat során stratégiai fontosságú helyek megvilágítása elegendő legyen és így jusson elég fény az olvasáshoz, takarításhoz, öltözködéshez és egyéb kellemes időtöltéshez, de arra is gondol, hogy mindez szemet gyönyörködtető, designos megoldásokkal történjen, úgy hogy ez a kis részlet is a teljes egészhez igazodjon. Legyen az kicsi vagy nagy, kerek vagy szögletes, régi korok stílusát idéző vagy hipermodern, hangsúlyos vagy épp rejtett, a világítás nagyon fontos része a belsőépítészeti designnak, amit csak akkor veszel észre, ha nem megfelelő. Ne bízd a véletlenre, menj biztosra és kérd belsőépítész tanácsát a lámpák terén is!

Ha már szóba került a fény, beszéljünk kicsit az ablakokról. Itt is lehet tapasztalni egy érdekes különbséget: míg a nők az intimitás jegyében a diszkrétebb ablakméreteket preferálják, addig a férfiak előszeretettel veszik körbe magukat a hálószobában is óriási ablakokkal. A hálószobába “engedhető” fény mennyiségéről a hálószobatitkokban már szintén volt szó, de ha két nagyon ellentétes véleményt kell összeegyeztetni ezen a téren, akkor is nagy segítséget nyújthat egy belsőépítész: tudja, hogy hova és mekkora ablak helyezhető, játszik a formákkal, az árnyékolókkal, a nyitási rendszerekkel és az optikai hatásokkal és a végére te magad is meglepődsz, hogyan sikerült megtalálni a mindkettőtök számára ideális megoldást.

83b8fcd9a64269bb2b403ef4f577acc1

Mindennapi tárgyaink is otthonossá, bensőségessé teszik tereinket, így a hálószobánkat. Teljesen természetes, hogy a nők apróságaikat, emléktárgyaikat szeretik maguk körül tudni ebben az intim térben, míg a férfiak ide is kedvelik becsempészni a technikai vívmányokat. Az, hogy mindkét fél kívánsága meglegyen, mégse zavarja a másikat és ne váljon szét két térfélre a háló, igazán nagy kihívás, de a jó belsőépítész megoldja. Szerencsére az interior tervezés során sok izgalmas megoldás áll rendelkezésünkre, hogy megoldjuk a problémát. A különböző polcok és tárolórendszerek, a hangsúlyok jó megválasztása, kiemelés és elrejtés, eltolható elemek garantálják, hogy a kétféle elképzelés mégis tökéletesen megfér egy térben.

A fent leírtak kapnak még egy érdekes fordulatot, ha a hálószobánkat a nyaralónkban szeretnénk berendezni. Itt az első helyre a szempontjaink közül a praktikum ugrik, de emiatt még nem kell lemondanunk a városi hálószobánkban megszokottakról. Természetesen senki sem szeretné a pihenés napjait takarítással és folyamatos rendrakással tölteni, de a puhaság érzését a hétvégi házban sem kell megvonni magunktól. Lehet, hogy nem a kedvenc színben pompázó padlószőnyeg a legjobb megoldás a kisházban, de sok más alternatíva áll rendelkezésünkre helyette, mellyel hasonló érzetet érhetünk el. Uraim, Önöknek is van jó hírünk! Nem kell száműzniük a technikát a weekend házból sem. Aggodalomra tehát semmi ok, a legmerészebb ötletek és a legtávolibbnak tűnő igények is összehangolhatók egy halószobában, csak egy jó belsőépítészre van szükség!

Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ