Kinn és benn is zöld

blog3-Kinn és benn is zöld

Akár az aktív, akár a passzívan pihenők táborához tartozunk, egy biztos: azért megyünk ki a vidéki házba, hogy kicsit kiszakadjunk a városi dzsungelből és felfrissüljünk, feltöltődjünk a zöldben. Ahogy a “hétközbeni” életünkben, úgy a hétvégi házban is többféle tevékenységet űzünk, többféle igénynek kell megfelelnie a háznak és természetesen a kertnek is. A vidéki házunkat pedig nemcsak nyaraláskor élvezzük, hanem a tavaszi, őszi és téli hónapokban is visszahúzódhatunk ide. A weekendház az év 12 hónapjában használható, éppúgy a hozzá tartozó kert is.

Előre kell bocsátanom, hogy a belsőépítész nem tájépítész, nem fogja megmondani neked, hogy hol és milyen fajta zöld növényeket érdemes ültetned vagy hogyan kell metszeni az almafát, hogy sokat teremjen, se azt, hogy a kiskertben mennyi paradicsompalántát kell ültetned, hogy az egész családnak elég legyen. Azt viszont tudja, hogy milyen elrendezésű legyen a kerted, hogy a különböző tevékenységekhez megfelelő teret és elérési útvonalat tudj használni. Lássuk csak, hogy mire érdemes figyelni a kerttel kapcsolatban:

► Zöld növényzet a télikertben A télikert egy csodálatos találmány, főként ha egész évben ki akarjuk használni a hétvégi házunk nyugalmát. Óriási ablakain át a kertre látunk és élvezhetjük a kilátást télen is, az ide bemenekített növények, pedig a hideg hónapokban is közel hozza hozzád a természetet. És, hogy mire használható a terasz és a télikert? Étkezésre, beszélgetésre, olvasgatásra, a délutáni szunyókálásra (ha épp másnak van szüksége a nappalira vagy a hálóra), gyereknek játékra, romantikázásra, néha még barkácsolásra is és minden egyébre, amihez csak kedved van!

e9a740d36e7dd49723ea470a76be53cf
438e7562f4f7105eabf886f8efc1ccf1
900

► Kilátás a zöldre – kapcsolat a házzal Legyen az egy eltolható ajtó, egy kertre néző nagyméretű ablak, egy tágas terasz, azt, hogy hogyan kapcsolódik a ház a kerthez nagyon sokféle, ötletes megoldással ki lehet alakítani. A számunkra tökéletes megoldás kiválasztásához elsőként gondoljuk végig, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie ennek a területnek. Az én esetemben például fontos volt, hogy a lehető legegyszerűbben tudjak kimenni a kertbe hónom alatt 2-2 ülőpárnával és mindkét kezemben 1-1 nagy tálat egyensúlyozva, tudjak figyelni a gyerekre és a kutyára, amikor a kertben játszanak és még könnyen takarítható is legyen. Te mire használod a kerted és a teraszod?

3e9fe990e82899c5e176d4c03df38f96

► Árnyékolás Lételemem a fény, de persze nem minden mennyiségben. Szeretem, ha reggel napsütésre ébredek, de a teraszon inkább a kellemes árnyékban szeretek pihenni. Jó a kertben a napon sütkérezni, de ha sütés-főzésre kerül a sor, akkor egy jó árnyékoló aranyat ér. Ha pedig árnyékolásról van szó, akkor ne csak a napernyő vagy más textil alapú árnyékolás jusson eszünkbe, a természetes megoldások is jól jöhetnek. Legyünk kreatívak az árnyékolás terén is!

Fineman
ac18d62e35504c79605d517a3b4bea2e

► fények – mert nem elég csak a szentjánosbogarak fénye Ismét eljutottunk a lámpák kérdéséhez. Az árnyékolásnál már esett szó arról, hogy a napsütés se jó mértéktelenül, viszont ha leszáll az éj, nyári meleg estéken is jobb a kertben tölteni az estéinket. A mesterséges fényforrásainkat megválaszthatjuk abszolút a praktikum és a funkcionalitás nevében – ez kifejezetten fontos, ha a sütés-főzés során szeretnénk látni azt, amit csinálni, nemcsak érzésből főzni-, arról nem is beszélve, hogy biztonságosan jussunk ki a kertbe, akkor is, ha vaksötét van. A vacsora elfogyasztásához, beszélgetéshez viszont hangulatvilágítás dukál, így vegyük elő a romantikusabb énünket. A moderntől, a recyclingon át a romantikusig bármilyen megoldást választhatsz!

► Állj ellen az időnek! Ha a második otthonunkat szeretnénk megteremteni, ahol nemcsak a nyári hónapokban pár hétvégét töltünk el, hanem az életünk és főként a pihenésünk fontos részévé válik a hétvégi ház, akkor érdemes az időt-, sőt az időjárás-állóságra is gondolni. A kerti bútoroknak, a terasz vagy a télikert berendezésének is válasz minőségi bútorokat és anyagokat, mert évekig szolgálják majd a pihenésedet. Ugyanilyen alaposan válogass a kültéri burkolók, de még a nyílászárók között is. Megtalálni a legjobbat nem könnyű feladat, de a belsőépítész szakértő szeme és tapasztalata segít kiválasztani a legtartósabbat.

eeaa4fc924b8a4b8734c713b4b4c816c

Így hogy végigvettük a kertépítő alapokat, ráhangolódhatunk a pihenésre, a következő cikkben az aktív és passzív pihenés szempontjából vizsgáljuk meg az ideális kerteket.

Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ