Miért kell nekem belsőépítész?

blog7-Miért kell nekem belsőépítész

“Miért van nekem szükségem belsőépítészre?” – tették fel nekem számtalanszor a kérdést, olyanok, akik lakásfelújítás, házépítés vagy vidéki házuk megtervezése előtt álltak. Számtalanszor hallottam azt a véleményt, hogy belsőépítész szakember alkalmazása csak ablakon kidobott pénz, mert ők is tudják, hogy mire van szükségük és konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy mit is szeretnének, ők is megtalálják a legjobb és legolcsóbb “szakikat”, akik kivitelezik majd az álmaikat. Mondanom sem kell, közel ugyanennyiszer fordultak hozzám kétségbeesve, akik csak a munka sűrűjében és sok-sok pénz elköltése után döbbentek rá, hogy a belsőépítészet igenis egy külön szakma és egyáltalán nem gyerekjáték egy lakás vagy  vidéki ház megtervezése és felépítése, a megfelelő belsőépítészeti design kialakítása.

Lássuk, hogy miért is van szüksége egy otthonteremtőnek belsőépítészre!

1. Kezdjük az alapoknál! Itt az alapokon nem a szó szerinti házalapozást értem, tehát most még nem kezdünk el betont keverni. Ennél sokkal korábbi fázisnál érdemes már bevonni a belsőépítészt! Ha megszületett az elhatározás és vannak elképzeléseitek, felmerül a kérdés: hol legyen a vidéki házunk? Tóparton vagy a hegyekben, egyáltalán az ország melyik részén? Ezt egyéni igényeink és elképzeléseink szabják meg, de azt, hogy pontosan hol azokban a hegyekben vagy annak a tónak a partján merre legyen, már sokkal fogósabb kérdés. A belsőépítész -elnevezésével ellentétben- nemcsak a ház felépítésében tud segíteni, hanem már a megfelelő telek kiválasztásánál is. Tudja, hogy az igényeidnek megfelelően honnan kell sütnie a napnak, a téli és nyári használat során is használni szeretnéd a kisházad, milyen környezet a legmegfelelőbb. Ha pedig már megvan a telek, tudja azt is, hogy a ház, hogyan tudja a legtökéletesebben kihasználni ezeket az adottságokat és ezt a tervezés során figyelembe is veszi.

2. Elő a kockás füzetet, tervezzük meg a költségeket! Hány, de hány esetet láttam, amikor szakember nélkül kezdték el a tervezést a boldog építkezők és csak akkor fordultak belsőépítészhez, amikor már egy halom pénzt beleöltek abba, hogy az átalakításra szánt épületet rendbe hozzák, csak úgy DIY módra. Akik az alapoktól kezdték az építkezést, jóval előbb rájöttek, kell a segítség. Mert a belsőépítész ismeri a legjobb minőségű és árú anyagok beszerzési helyét, racionalizálja a kiadásainkat és az alapos tervezés és ütemezés segítségével komoly összegeket takaríthatunk meg.

3. Személyiségelemzés, párkapcsolati tréning. Egy vidéki ház tervezése komoly kihívás elé állítja a párokat. Olyan teret kell tervezni, mely a pihenést szolgálja, a nap 24 órájában együtt leszünk ott és nem úgy, mint a városi lakásunkban, ahol ha összezörrenünk elvonulhatunk a barátainkhoz vagy a munka miatt napi 8-9-10 esetleg 12 órát távol vagyunk partnerünktől. Mire vágyunk igazán, hogyan vigyük bele az egyéniségünket ezekbe a terekbe és az apróbb részletekbe? Sok-sok vitára és nézeteltérésre adhat alkalmat. A kompromisszumos megoldások megtalálásában azonban nagy segítséget nyújthat a belsőépítész! Egyrészt a felmerülő kérdéseket tudja azáltal kezelni, hogy az ő eszközével, az építészettel hozza a feleket közös nevezőre, másrészt olyan, számunkra előre nem látható vitás kérdéseket is meglát, amit ha az elején nem tisztáznánk, később súlyos nehézségeket okozna.

4. Hozzunk be egy másik nézőpont, egy más megközelítés! Mi vagyunk a megrendelők, akik használni fogják a vidéki házat, tudjuk az igényeinket, álmainkat. Ezen kívül azonban érdemes egy másik nézőpontot is behozni a tervezésbe. Egy külső, szakértő szemet, aki meglátja azokat a kérdéseket, nehézségeket, összeegyeztetésre váró pontokat, ami a mi figyelmünket elkerüli. Ez nem baj, sőt! A belsőépítésznek ez a mestersége, azt tanulta, ez a szenvedélye. Az ő megközelítése teszi komplexé és valóban pihentető környezetté a vidéki házunkat.

5. Látja a fától az erdőt! Sokszor, ha már előállt egy probléma, akkor fordulnak az építkezők belsőépítészhez, fogva fejüket, hogy nem is gondoltak erre vagy arra, hisz olyan egyértelmű. Bizony, sokszor pontosan a pofon egyszerű dolgok rejtik magukban a legnagyobb buktatókat. Ezeket látja meg időben a belsőépítész. Neki van szeme ehhez, hisz ez a hivatása, ezt csinálja nap mint nap. Van tapasztalata nemcsak ezeknek a kisebb buktatóknak a felfedezésében és a problémák megoldásában, hanem abban is, hogy neked a legjobbat nyújtsa, a hozzád leginkább illő megoldást építse be a térbe.

c62232cf503f6cca0745bca710ef2be1

6. Jövőbe lát! A profi belsőépítész nemcsak a jövőbeni problémákat, a tervezés során fellépő nézetkülönbségeket látja előre, hanem már a tervezés során azt is figyelembe veszi, hogy hogyan lehet majd bővíteni a nyaralót, ha több helyre lenne szükségetek vagy hogy alkalmas legyen arra is, ha a városból kiköltözve a nyaraló válna a hétköznapjaitok otthonává is. Arról nem is beszélve, hogy egy jó belsőépítész úgy segíthet megvalósítani az álmaitokat, hogy ha meg kellene válnotok a hétvégi házatoktól, azt jó eséllyel és jó áron tudjátok megtenni.

7. Naprakész a legújabb trendekből, színekből, anyagokból, megoldásokból! Ez a munkája és ez a hivatása, tehát egyértelmű, hogy folyamatosan továbbképzi magát, nyitva tartja a szemét és frissíti a tudását. A jó belsőépítész azonban nem követi ész nélkül az aktuális divatot és építi be gondolkodás nélkül a te nyaralódba. Megtalálja azt a megoldást, színt és formát, ami hozzád a legjobban illik.

8. Csavart a csavar boltból! Igen, de melyikből? Hát igen, a jó belsőépítész, tudja, hogy mit honnan érdemes vásárolni, a hosszú évek alatt összegyűjtött “kisfüzetében” pedig ott sorakoznak a legjobb szakemberek és kivitelezők nevei és telefonszámai. Érti az asztalosok és a kőművesek nyelvét, így hihetetlenül sok pénzt és fáradtságot megspórol neked.

9. Nemcsak beszél, hanem meg is mutatja, hogy mire vágysz! Csukd be a szemed és képzeld el, hogy álmaid nyaralójában jársz, végigsétálsz a különböző tereken, elmondod, hogy hogyan képzeled el és valaki mindezt lerajzolja és formába önti. Egy profi látványterv sokat segít az egyeztetésben és abban, hogy te is jobban el tudd képzelni, milyen is lesz a hétvégi házad. A látványterv készítése azért is fontos, hogy a tervezés fázisában lásd, ha valami mégsem tetszik, de ez egyfajta biztosíték is arra, hogy a belsőépítésszel ugyanarra gondoltok. Így biztos nem érnek meglepetések!

10. Alkalmazd arra, amihez ért! A belsőépítész nem lakberendező. Bár mindkét szakember az otthonod és a vidéki házat személyiségedre szabásával foglalkozik, a belsőépítész a tereket és a különböző építészeti elemeket is mozgatja, alakítja.

A fenti felsorolás és érvek, csak azok, amelyekkel én találkoztam, biztos vagyok benne, hogy még folytatni lehetne mások tapasztalatai alapján. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy ha ilyen nagy fába vágod a fejszédet, mint hogy saját vidéki házat építs, érdemes a költségvetésbe minimum egy belsőépítészeti tanácsadást beépíteni, mert nagyon sok megbújó költséget megspórolhatsz, arról nem is beszélve, hogy az elkészült tér biztos, hogy a te igényeidet fogja szolgálni és a te személyiségedet fogja tükrözni. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen a második otthonodat építed fel.

Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ