Csak nappal jó a nappali?

blog6-Csak nappal jó a nappali

Ezzel most mit kezdjünk? Itt van ez a tér. Ez a ház központja, a kisebb helyiségeket összefogó, összekötő, de szét is választó elem és annyi, de tényleg annyi mindennek meg kell felelnie. Mert gyakorlatilag tényleg ez a társaséletünk központja: itt beszélgetünk a barátainkkal, játszunk a gyerekeinkkel, olvasgatunk, néha még dolgozunk is itt, sőt nem egyszer a délutáni kis szunyókálás is itt ér minket.

Ha ezt a furcsa, de mégis fontos teret nézzük, sőt tervezzük a legjobb, ha azzal kezdjük, hogy tisztázzuk, mire is szeretnénk használni. Ez a legpraktikusabb megoldás, hiszen így már a tervezéskor végig tudjátok gondolni a belsőépítésszel, hogy hogyan tudod majd variálni a teret, milyen térelosztást alkalmazzon.

Sokszor előfordul mostanában, hogy a barátaink nálunk vannak a vidéki házban- hiszen ők is rákaptak a “telekre”- akkor a kihúzható ebédlőasztal is itt kap helyet utána pedig hangulatos beszélgetésekre is alkalmas a tér. Ehhez persze helyre, sőt, ülőhelyre van szükség. Kinyitjuk, átforgatjuk, összetoljuk és már plusz 5 főnek teremtettünk helyet. Számtalan funkciót találhatunk ennek a helyiségnek is, az igazi művészet azonban az, hogy a teret mégis úgy formáljuk meg, hogy mindenki számára és minden időben, minden tevékenységhez megfelelő legyen. Az sem elhanyagolható szempont, hogy variálható legyen a tér, tehát ne csak stílusos legyen, hanem praktikus is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy legyen elég ülőhely vagy pakolófelület, hanem azt is, hogy könnyen takarítható és mobil tér jöjjön létre.

Évek óta izgat a nyaraló téma és benne ennek a közösségi térnek a szerepe, ezért most megosztok veletek is egy kis szeletet a gyűjteményemből:

színrobbanás a vidéki házban is
egy térben átláthatóan

Ha nagyban akarom kezdeni a tervezést és a nappali “viszonyát” szeretném megállapítani a többi helyiséghez, akkor azt mondanám, hogy kicsit a mindenkié, kicsit a senkié. Sok funkciónak kell helyet adni, de mégis meg kell őriznie a függetlenségét. A konyhában és az étkezőnél is sokszor említettem, hogy milyen jó, ha együtt is van a helyiség a többivel és nem is (akár a konyhaszigettel vagy egy pulttal is elválaszthatjuk a konyhát és az étkezőt egymástól). Ez a helyzet a nappalival is. Olyan jó, amikor a konyhában sütve-főzve néha rápillanthatok a kanapén olvasgató páromra vagy egy-két szóval bekapcsolódhatok a baráti beszélgetésbe. A nappali viszont egy forgalmas hely, szóval nem lenne praktikus “akadályokat” képezni benne, de hogy azért a kiemelése is meg legyen, a szintemelés praktikájához nyúlhatunk. Ez a kis trükk finoman kiemeli, elválasztja a nappalit az étkezőtől vagy a konyhától, de nem is akasztja meg a használók mozgását. A mértéke tényleg tőled függ: lehet egy, de akár 3-4 lépcsőfok is.

álomszép interior design

A szétválasztás és a kiemelés mellett az összekapcsolás is fontos lehet. Az mindig a te ízlésedtől, stílusodtól és igényeidtől függ, hogy milyen helyiségeket kell összefűznie és szétválasztani a belsőépítésznek. A vidéki ház a szabadságról szól, a lelassulásról és arról, hogy megpihenjünk egy kicsit a természetben. Éppen ezért a fény, a kerttel való kapcsolat nagyon is hangsúlyos a hétvégi házban. Nyáron a teraszon vagy a kertben elköltött reggelik, ebédek és vacsorák, télen pedig a havas kert látványa megfizethetetlen élmény. Egyetértesz?

zöldben a hétvégén is
modern és letisztult

A szintezés persze nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is mehet. Ha nem áll rendelkezésedre óriási mennyiségű alapterület, akkor a földszintre kerülhet a konyha, étkező, nappali, míg az emeleten kényelmesen elférnek a fekhelyek. Az pedig, hogy kevés területtel gazdálkodsz, nem jelenti, hogy szűkölködnöd kell. Nézd csak!

térosztás vertikálisan

A tereket a különböző színek felfestésével is el tudjuk különíteni. A színek fontosságáról és hatásáról már írtam, de azon kívül, hogy megnyugszunk tőlük, relaxáló hatásúak vagy épp a vágyainkat korbácsolják fel, a színek kiemelni és hangsúlyozni is tudnak. A fenti térelválasztó megoldások egyikét sem szeretnéd vagy tudod használni, de szereted a színeket és a játékosságot, elő a színskálát és a belsőépítész segítségével biztos megtaláljátok a stílusodhoz és a vidéki házadhoz illő színt.

Ha még több trükkre vagy kíváncsi, akkor kattints a következő cikkre!

Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ