Gyerek a háznál 2.

blog2-Gyerek a háznál 2.

Előző cikkünkben a gyerekszobát vettük górcső alá: hol legyen, milyen legyen, mit tegyünk meg, hogy gyermekünk a lehető legnagyobb biztonságban legyen a saját szobájában a hétvégi házban is. Igen ám, de nem zárhatjuk be őket a szuperbiztosra megtervezett szobájukba, onnan bizony sokszor ki is jönnek. Íme pár helyiség és pár trükk, amivel a gyerek számára is biztonságossá tehetjük a nyaralóban eltöltött napokat, a szülők pedig egy kicsivel nyugodtabbak lehetnek és nem kell folyton árgus szemmel a kicsit őrizni.

Kés, villa, olló, nem gyerek kezébe való!

Egyrészről a konyha tényleg hemzseg a veszélyesebbnél veszélyesebb baleset forrásoktól, másrészt viszont nincs is annál jobb élmény és kedvesebb emlék, mint a gyerekkel való közös sütés főzés, nem utolsó sorban pedig neki is jobb, ha minél előbb megtanulja a legegyszerűbb konyhai tevékenységeket, az elismerésről és az ügyességéért járó dicséretről nem is beszélve.

A konyhánk praktikus és biztonságos kialakítására egyébként is sok figyelmet kell fordítanunk,  mert a napok igen fontos részét itt töltjük, amilyen áldás egy jól megtervezett konyha, olyan átok is lehet egy rosszul átgondolt helyiség. Az alapvető biztonsági feltételek azonban igencsak kibővülnek, amikor egy kisgyerek is beteszi a lábát a konyhába. Kezdjük lentről felfelé, növési irányban.

Konnektorok – ha lehet helyezzük őket felnőtt magasságba, ha viszont erre nincs lehetőség, akkor lássuk el műanyag védőborítással őket. Pár forintos tétel, de sok kellemetlenségtől megkímél minket.

Fiókok és üvegajtók – elvágott kezek, becsípett ujjacskák, megkóstolt vegyszerek. Horror filmbe illő jelenetek, amire semmi szükségünk! Márpedig ha nem vagyunk elővigyázatosak, a konyhában igencsak könnyen előfordulhatnak balesetek, viszont könnyedén megelőzhetőek a szekrényekre felszerelt biztonsági zárakkal, becsapódásgátlókkal, üvegezett ajtókra – amik lehetnek persze teraszajtók vagy a konyhabútor ajtói- felszerelt védőfóliával.

Az együtt sütés-főzés remek dolog, de az égési sérülések könnyedén megkeseríthetik az életünket. Szereljünk fel távtartókat a tűzhelyre, vagy használjunk indukciós lapot. A gyerekek nagyon ügyes kis kukták lehetnek a főzés során, kevernek és kavarnak, a nagyobbak pedig már ügyesen aprítanak is. Viszont mit tegyünk, ha mégsem szeretnénk bevonni a munkába a gyereket, nekünk viszont a konyhában kell lennünk. Az ideális konyhát taglaló cikkben már szerepelt a nyitott, az étkezővel és nappalival egy légtérben elhelyezkedő, csak egy pulttal elkülönített konyha ötlete. Íme, itt van még egy érv emellett a megoldás mellett: míg mi a konyhában sürgünk forgunk, a tálalópulton gyermekünk rajzolhat, só-lisztgyurmából alkothat vagy a saját kis edényeivel ő is főzhet.

► Forró kályhák, éles asztalsarkok és a lépcsők félelmetes akadálypályája

A konyhából kiérve még mindig nem biztonságos a terep, a nappali is sok-sok buktatót rejt. A legfontosabb feladat talán az égési sérülések elkerülésének érdekében a hősugárzók, kályhák, fűtőtestek távtartóval való ellátása. A nappali kialakítása során, a terek mozgatásakor alkalmazhatunk egy-két fokos lépcsőket, kisebb dobogókat is. Ez számunkra nem nagy magasság, de óriási eséseket és komoly sérüléseket okozhatnak a gyerekeknél.

Apró, de veszedelmes ellenségek az éles sarkok. Ha még most állsz a tervezés előtt, érdemes a válogatást ilyen szempontból is végezni – ha lehet választani, inkább a lekerekített bútorokat válaszd-, ha viszont erre nincs lehetőség, a sarokvédők mindig segítségedre lesznek. Ha pedig már a bútoroknál tartunk, egy szabályt biztosan lefektethetünk: rögzítsd mindent, de tényleg mindent. Hihetetlenül érdekes minden lelógó terítő, lámpa zsinór és a kisgyerekek jóval erősebbek, mint azt gondolnánk. Megéri az elővigyázatosságot és inkább lecsavarozni a szekrényeket, valamint egy ideig mellőzni az asztalterítőt, vagy a függönyök helyett más árnyékoló megoldást választani. Számtalan belsőépítészeti megoldás van ezekre a problémákra, tehát nem kell mellőznöd a stílusosságot és az szellemes megoldásokat a gyerekbarát hétvégi házadban sem.

Gyerek a kertben

Igazából még ki sem lépett a gyerek a házból, rá sem tette a fűre a lábát és már elővigyázatosnak kell lennünk. Már a terasz kialakításakor is figyelembe kell vennünk az apróléptüek igényeit. Ahogy nekünk is fontos, hogy a tűző napról az árnyékba vonulhassunk, így a gyermekeinknek is, sőt, őket fokozottan védeni kell a túl sok naptól. Az árnyékolás sem csak a napernyőről szól, meg fogsz lepődni, milyen sokféle megoldással biztosíthatsz kellemes árnyékot a kertben és a teraszon is. Kerttippjeinket itt olvashatod.

Ha pedig a lépcsők tetején felszereltétek a biztonsági záras kapukat és ajtókat, kerüljön ide is. Ez az elővigyázatosság kifejezetten fontos, ha medence vagy kis tó, esetleg szúrós növények vannak a kertetekben.

A kertben természetesen használunk vegyszereket, növényvédőket és szerszámokat is, ezért egy jól zárható tárolóhelyiség, sufni nélkülözhetetlen gyerekbiztonsági szempontból is.

Az itt felsorolt pár szempont csak egy rövid felsorolás volt mindabból, amit a gyermekeink biztonsága és a saját nyugalmunk érdekében megtehetünk hétvégi házunk tervezése során, de persze minden ház és főleg minden család más és más, így belsőépítész az egyeztetések során felmerülő speciális igényt azonnal a ti igényeitekre és lehetőségeitekre szabja.

e568fdca76ae098f92cbeff74bffaffa
Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ