Kinek a felségterülete a konyha?

blog16-Kinek a felségterülete a konyha

Kicsit másképp látjuk a dolgokat. Kicsit mások az igényeink. Kicsit mást álmodunk és kicsit máshogyan valósítjuk meg azokat. Kicsit mások vagyunk, de mégis együtt élünk a hétköznapokban és együtt pihenünk a szabadnapjainkban. Férfiak és nők lássuk be, kicsit mások, de ezt mi inkább kihívásnak vesszük, izgalmas feladatnak, ami egy plusz csavart visz az életünkbe és a házainkba.

forras artkraft fb

Teljesen természetes, hogy együtt szeretnénk a párunkkal eltölteni az időnket, de mégsem összenőve. Ki olvasgatni, ki tenni-venni szeret a szabadidejében. Az aktív és a passzív kikapcsolódásnak pedig más és más tér igénye van. Ezeket a helyzeteket viszont nem harcként kell megélnünk, sőt nem is kompromisszum kényszerként. A helyzetből akkor tudjuk azonban kihozni a maximumot, ha megismerjük a másikat. Mi évek óta ezt a művészetet gyakoroljuk és egyre inkább úgy tűnik, hogy jól megy!

Itt, ezen a blogon egy olyan terepen dolgozunk, ami tényleg a magánéleted, a magánéletünk része. A hétvégi házba nem engedjük be a munkát és csak egymásra koncentrálunk, együtt vagyunk. Éppen ezért itt kifejezetten hangsúlyosan figyelni kell, hogy mindenki otthon érezze magát, mindenkinek az igényeire megtaláljuk a választ.

A nemeket talán leginkább megosztó helyiség egy házban a konyha! Kinek a dolga a főzés? Pihenés alatt is a nő a konyha ura? Vagy ezekben a napokban a férfinak kell átvállalnia a feladatot? Miért ne legyen a főzés a közösen eltöltött időnk tere?

Kezdjük a kialakításnál! Egy közös kisház építése egyébként is nagy kihívás, igényeinket, álmainkat maximálisan össze kell hangolnunk, mert itt tényleg sülve-főve együtt leszünk. Hidd el, igazi párkapcsolati tréning ez, csupa jó értelemben. Hölgyeim! A konyha elsősorban a nők felségterülete: ők tapasztalatból tudják, hogy mi hova kell, hogy kerüljön, de lássuk be, sokszor túlzásokba esünk. A tervezés során azonban engedjük előtérbe a férfiakat is! Több szempontból is fontos ez: szűz szem sokszor olyat is észrevesz, ami felett a gyakorlott elsikikl, máskor pedig hajlamosak vagyunk csak álmodozni. Ekkor jön a racionális felünk és visszarángat a földre minket. Ebből is látszik, jól kitalált rendszer ez.

Mert mi is a nő számára a konyha? Milyen funkcióknak kell mindenképp megfelelnie:

● Fontos a méret! Elférjünk ne csak mi, hanem a másik felünk és a gyerek is. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor folyton minden útban van, vagy beverjük minden fordulásnál a könyökünk valamibe. Márpedig pihenni jöttünk és nem mérgelődni.

● Le a falakkal! Nem azért jövünk el pihenni, hogy itt is a konyhában rostokoljunk. Ennek a pár napnak a hívó szava a pihenés mellett az együtt eltöltött idő is legyen, ezért ha megoldható a konyha és az étkező, esetleg nappali (közös) tér, legyen egybe nyitva, akár egy pulttal elválasztva, hogy vacsora készítés közben is beszélgethessünk.

● Minden részlet kézre álljon! Nem akarunk feleslegesen hajolgatni, keresgélni, pakolászni.

● Mindennek meglegyen a helye. Nem, még a vidéki házban sem lehet 1 serpenyővel és 2 tányérral vacsorát főzni. A konyhában pedig itt is rendnek kell lennie. Éppen ezért gondoskodnunk kell elegendő tárolóhelyről.

● Könnyen takarítható legyen! A jól szervezettségből és átgondoltságból egyenes út vezet, ahhoz, hogy a konyha rendben tartása és tisztítása is gyorsabban menjen. De ez még nem minden

● “Gyerekbiztos” legyen – szerintem ezt a kritériumot nem kell magyarázni. Lehet rusztikus egy falap, de sírás lesz a vége, ha szálka megy a gyerek ujjába és fuccs a pihenésnek.

● Nem utolsó sorban, pedig fontos elem: szeretjük az apró részleteket, a stílusos megoldásokat!

És uraim:

● Legyen elég tér! – Nincs is annál rosszabb, mint amikor helyiségben kell összezsúfolódnunk.

● Rendszerezzünk – ne legyen minden a kéz alatt!

● Együtt legyünk – a jó hétvégi házban mindenki megtalálja a helyét. Amellett, hogy együtt vagyunk, szeretünk kicsit elvonulni, magunkba fordulni, elcsendesedni. Szeretünk olyan dolgokat is csinálni, amire a munkanapok rohanásában nincs lehetőség. A közös főzés pontosan ilyen ünnep.

● Én is megtaláljam, amit akarok! Nemcsak férfiak és nők, de minden ember logikája, gondolkodásmódja egy kicsit más. Máshol keressük a tésztaszűrőt és máshogyan raknánk el a bögréket, eltérően rendszereznénk az edényeket. Ezeknek a “különbözőségeknek” az összefésülése mindig izgalmas feladat!

● Gyerekbiztos

● A stílus és a minőség természetesen a férfiakat is megilleti! Nem kell jellegtelennek és nemtelennek lennie egy konyhának, hogy az a férfiaknak is elnyerje a tetszését.

Ahogy a felsorolásból is látszik, a két nem igényei közel sem olyan összeegyeztethetetlenek! Érdemes a saját házad táján is megvizsgálni a kérdést. Mutasd meg a párodnak az alábbi konyhákat és megtudhatod, hogy neki mi a fontos.

4dd9ff310227ee6032115cbcbb648be6
fc2cd435cd781746a99333b2f0cfc2c9

A fenn leírtak az eddigi tapasztalatainkból beérkező észrevételek, de tudjuk, hogy mindannyian mások vagyunk, mást tartunk fontosnak. Érdekel a véleményed, ezért kérünk, ha van tapasztalatod (jók vagy rosszak) a “kétnemű” konyhákról vagy van konkrét elképzelésed arról, mitől is igazán használható egy férfi vagy egy nő számára egy konyha, oszd meg velünk!

Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ