A pihenés 10 parancsolata

blog15-A pihenés 10 parancsolata

Mindenki életében eljön olykor-olykor az a pont, amikor érezzük: ne tovább! Pihenni kell! Igen ám, de milyen a tökéletes pihenés? Mi is sokat gondolkoztunk rajta, kísérleteztünk és most szeretnénk megosztani veletek a tapasztalatainkat.

1. Szakadj ki a megszokott keretek közül!  Ha csak egy hétvégéd van, akkor is érdemes szakítani a “hagyományokkal”. Otthon azonban nehéz megállni, hogy csak egy pillanatra is ne nézzünk rá az emailjeinkre, vagy intézzünk el ezt-azt. Ennek az a következménye, hogy néha vasárnap délután rádöbbenünk: elment a hétvége és mintha nem történt volna semmi. Velem is sokszor előfordult, ezért döntöttem úgy, belevágok és kell nekem egy saját kisház, távol a várostól, ahova elvonulhatok. Ez nem egy elérhetetlen álom. Közelebb van, mint gondolnád.

2. Számkivetett: se telefon, se internet!  Kezdetben nehéz megállni, de csak kitartás kell hozzá és csodákat művel. Halkítsd le a telefonod és csak napi 1-szer, 2-szer nézz rá, laptopot pedig ne is vigyél. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy a pihenés alatt is néha-néha ránézz a mailekre, akkor a telefonra érvényes szabályt alkalmazd.

3. Veszítsd el az időérzéked!  Ehhez igazából nem is kell különösebben semmit se tenned, csak követni az első két szabályt plusz a legfontosabbat: lassulj le és élvezd, ami körülvesz! Ha pedig a hétköznapokban is néha lassítanál, a Slow Budapest segít neked. (linkelve: http://slowbudapest.com/)

4. Ismerd meg magad és az igényeidet!  Ez a parancsolat már nemcsak a pihenéshez szükségeltetik, hanem a saját hétvégi házad kialakításához is nélkülözhetetlen. Szánd rá az időt és kérd szakember segítségét, aki segít megfejteni, hogy az adott terek mekkorák és milyenek legyenek, hogy felhőtlen legyen a pihenés. Mindannyian mások vagyunk, mást szeretnénk és különbözőképp kapcsolódunk ki. A passzív és az aktív híveit sem lehetetlen egy fedél alá hozni!

5. Adj teret magadnak!  Ne fukarkodj a térrel, ez sem luxus. A pihenéshez ez is kell.

6. Megérdemled!  Igen, a kisház nem luxus. Gondolj inkább rá úgy, mint a kemény munkád jól megérdemelt jutalmára, vagy akár befektetésre. A minőségi pihenés hozzásegít ahhoz, hogy később jobban teljesíts, sőt egy igazán pihentető környezetben szinte szárnyalnak a gondolatok.

7. Pihenj stílusosan!  Nincs is annál lehangolóbb, ha “lehordott” bútorok között próbálnál feltöltődni. A jól kiválasztott bútorok, az igényes megoldások is hozzájárulnak a pihenésedhez.

8. Ne szabj gátat a kreativitásodnak!  Persze pihenni jöttél, de mindannyian ismerjük a helyzetet, hogy a legjobb ötleteink akkor érkeznek, amikor leállunk a pörgéssel! Ehhez azonban inspiráló, nyugodt környezet is kell. Ezért nem mindegy, hogy milyen teret alkotsz meg magadnak. Ennek a környezetnek a kialakítása igazi művészet.

9. Kinn is, benn is!  Nemcsak a kisház belső elrendezése fontos, hanem a hozzá kapcsolódó zöld területé is. Logikus, hiszen nemcsak benn, de a kertben is pihenhetsz. Legyen szó medencéről, kerti sütőről, vagy kerti bútorról, a profizmus mindenhol szükséges.

10. Gondolj a jövőre is!  Ez a parancsolat több szempontból is fontos. Egyrészt nemcsak magadnak építed a hétvégi házad: pár év múlva a gyerekeid is szeretnék majd itt tölteni a szabadságukat, sőt, ki tudja, talán, ha a munkád is engedi, kiköltöztök a városból és innen dolgozol. Ez a parancsolat azonban fontos az anyagok megválasztására, sőt a tervezésre is. Az építéshez használt anyagok első osztályúak és hosszú életűek, a terek pedig jól átgondoltak, akár variálhatóak is legyenek.

legfontosabb parancsolat azonban, hogy nincsenek szabályok. Pontosabban csak olyan szabályok vannak, amiket Ti hoztok! Itt nem kell megfelelned senkinek: senki nem számoltat be arról, hogy hogyan töltötted el a pihenésre szánt idődet. Én legszívesebben 20 kilóméteres túrákat teszek és minden faluban megállok a kiskocsmában a falubéliekkel beszélgetni, este pedig elő a grill rács, míg a párom alszik, olvasgat, leginkább vízszintesben tölti ezt a pár napot. Nincs ezzel semmi baj! Mindenki máshogy pihen és mi a különböző igényeinkhez igazítottuk a közös kisházunkat.

33cd6cd1563835d3b6d47e3de391947a
Share on facebook
SHARE
Share on pinterest
PIN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ